Stránky

Obývačka v záhrade? Záhradné domčeky trochu inak.


Keď sa povie záhradný domček asi si hneď predstavíte akúsi útlu búdku v rohu záhrady do ktorej    takéhoto domu, ako s terasou na ktorej  sa dá v lete grilovať či s posteľov  na ktorej sa dá počas teplých večerou aj prespať. Sú zväčša z dreva a väčšinou nesú v sebe  historický nádych. Avšak záhradné domy o ktorých tu bude reč, takéto predstavy celkom narúšajú a posúvajú ich do úplne iných dimenzii. sa dá schovať všetko čo by inak vonku špatilo. A možno sa niektorý z vás stretli s vyššou verziou

O čo ide?


Ide teda o domy, domčeky v ktorých sa dá oddychovať pracovať  bývať a to nielen v lete. Takýto objekt je možno lepšie pomenovať anglickým názvom exterior room čiže vonkajšia miestnosť. Je to ako by ste vzali obývačku či kanceláriu z vášho domu a posadili ju do malebného prostredia vašej záhrady. Takáto miestnosť potom získa osobitú atmosféru a nenapodobiteľné čaro. Dvoma slovami, funkčné a krásne.


 Ako môžete vidieť na obrázkoch, tieto záhradné domy pôsobia jednoducho elegantne  a moderne. Aj vďaka jednoduchým tvarom ale najme pokročilou stavebnou technikou a lepšími materiálmi sa chovajú ako pasívne domy. Sú teda šetrné k prírode keďže na vykurovanie v zime je potrebné len minimum energie. Ako aj  pri pasívnych domoch, sa dostatočne izolujú a do otvorov sa vkladajú kvalitné  okná a dvere ktorá sú najčastejšie riešené ako posuvná zasklená stena. Veľké dvere spolu s oknami tak tvoria  prepojenie s vonkajším prostredím dostatočne presvetľujú vnútorný priestor a majú pôsobivý, moderný vzhľad. Veľkou výhodou je aj ich  minimálna údržba. 

The Garden room navrhnutý atelierom Initstudios v Anglickom Wigstone.

Využitie:

Jednoduchosť a neobmedzenosť v priestore ponúka riešenia šité na mieru. Môžete si teda vytvoriť tichú domácu kanceláriu prispôsobenú presne vašim požiadavkám. Alebo doň zabudujete vírivku zo saunou a vytvoríte tak unikátny relaxačný priestor. Ich využitie je naozaj široké. Ideálny priestor ponúka  pre  tvorivú dielnu v inšpiratívnom prostredí, letnú kuchynku, obývačku, posilňovňu  alebo sa dá využiť ako ubytovanie pre hostí, ktorý tak majú dostatok súkromia. Nemalou výhodou je aj fakt že ku stavbe takéhoto objektu nepotrebujete stavebné povolenie a celý je ľahko presúvateľný.
Ich zastúpenie na slovenskom trhu je minimálne keďže ich cena je pre bežných ľudí značne vysoká. V zahraničí pokrýva dopyt po takýchto domčekoch mnoho firiem ktoré takéto domčeky ponúkajú v určitých kategóriách s nastaviteľnými pôdorysnými rozmermi. Nebránia sa ale ani úplne atypickým riešeniam. Jednoduchší tip o rozmeroch 3x3 m vás tak môže stáť okolo 9 000 €.
Aj keď ide o dosť drahý špás, keď porovnáme a zohľadníme obrovské celoročné využite a výhody týchto obydlí môže byť ich vybudovanie vynikajúcou investíciou.